Switch to English

Pero Kvesić

Životopis:

Pero Kvesić (Zagreb, 1950) je na Filozofskom fakultetu diplomirao sociologiju i filozofiju. Bio je član redakcija Omladinskog tjednika, lista omladine Tlo i Studentskog lista. 1977. pokrenuo je omladinski list Polet i bio njegov prvi glavni urednik. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Pitanja, a pokrenuo je biblioteku i časopis Quorum. Objavio je brojna prozna djela, nekoliko zbirki pjesama te nekoliko romana za djecu i slikovnica, a uvrštavan je u obaveznu školsku lektiru u Danskoj.

Uz Dušana Vukotića pripremio je crtanu seriju, scenaristički pristup i koncepciju likova "Mali leteći medvjedići". Surađivao je na scenariju filma "Samo jednom se ljubi". Napisao je scenarije za filmove Dušana Vukotića i Pavla Štaltera te scenarije za nekoliko tv-drama, dokumentarnih emisija i filmova.

"Dum spiro spero", debitantski Kvesićev film, osvojio je Grand prix na Danima hrvatskog filma, nagradu Vedran Šamanović, nagradu za najbolji film na Festival dei Popoli, te nagradu Golden Horn u Krakowu.

Filmovi:
U konkurenciji , Ljetna pozornica
2016, 52`
Dum spiro spero latinska je uzrečica koja znači dok dišem, nadam se i koja je do danas ostala geslo onih koji se ne predaju do posljednjeg daha. Ispreplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snaga i snazi da se s tim gubitkom nosi. Svatko umire od časa kad se rodi, što je najveći razlog da se razumiju vrijednosti života i uživa u radostima koje pruža. Afirmirani pisac je na...
Ljetna pozornica
(HRVATSKA PREMIJERA)
2023, 88`
Zagrebačka kuća na Kraljevcu broj 35 u posljednjih gotovo pola stoljeća pružala je sklonište brojnim, raznolikim ljudima. U nekom razdoblju života svima je bila dom. Velik broj stanara kuće bio je istaknut na raznim poljima umjetničkog stvaralaštva i društvenih djelatnosti pa su u njoj stvorene vrhunske knjige, filmski scenariji, fotografije, ilustracije, stripovi, glazba, predstave, filmovi…U...