Switch to English

O festivalu

Liburnia Film Festival najstariji je festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedini festival koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce. Odvija se krajem kolovoza na otvorenom. Ove godine održat će se u 18. izdanju, od 24. do 28. kolovoza na Ljetnoj pozornici u Opatiji.

LFF organizira udruga Liburnia Film Festival iz Rijeke. Suorganizator je Restart iz Zagreba a partneri riječka udruga Delta i Festival Opatija. Prijatelji festivala su riječka udruga Filmaktiv,  Institut dokumentarnog filma (IDF) iz Praga, Balkan Documentary Centar iz Sofije i Balkan Documentary Distribution Network.

U pet festivalskih dana, u dva večernja slota, brojna publika ima priliku vidjeti 20-ak dokumentarnih filmova, u glavnoj konkurenciji. Izvan konkurencije prikazuju se filmovi nastali u produkciji Restarta, za koje je tradicionalno rezervirana posljednja festivalska večer, te filmovi u off programu, u popodnevnim satima. Filmove od 2007. godine bira selektor Oliver Sertić, a o nagradama odlučuje žiri, te publika.

Festival je od prve godine natjecateljski - nagrađuje se najbolji film po izboru žirija i po izboru publike - a 2013. su uvedene u Hrvatskoj dotad nepostojeće, strukovne nagrade: za najbolju režiju, fotografiju, montažu, i dizajn zvuka. Time se željela istaknuti vrijednost pojedinih članova dokumentarističke ekipe. Iste je godine uvedena i nagrada za najbolji regionalni film kojom se nastoji ohrabriti produkciju u regiji - Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Edukacije

Od svog trećeg izdanja Liburnia Film Festival redovito organizira besplatan edukacijski program, u suradnji s Filmaktivom iz Rijeke, te Fade Inom i Restartom iz Zagreba.

Ostali programi Udruge LFF
Kako bi se priča o dobrim hrvatskim dokumentarcima proširila diljem zemlje te se doprinijelo izgradnji publike, od 2014. godine pobjednički filmovi s prethodnog izdanja festivala kreću na turneju, program pod nazivom „Liburnia uplovljava“.

Od 2016. godine ususret LFF-u organiziramo i „Slučajno kino“ u Rijeci, dokumentarni filmovi koje donosimo na neočekivane lokacije.