Switch to English

O festivalu

Liburnia Film Festival najstariji je festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedini festival koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce. Odvija se krajem kolovoza na otvorenom. Ove godine održat će se 14. puta za redom od 22. do 26. kolovoza na Ljetnoj pozornici u Opatiji.

LFF organizira udruga Liburnia Film Festival iz Rijeke, u partnerstvu s Restartom iz Zagreba, i uz podršku udruge Filmaktiv iz Rijeke i Festivala Opatija, te Instituta dokumentarnog filma (IDF) iz Praga i Balkan Documentary Centra iz Sofije.

U pet festivalskih dana, u dva večernja slota, brojna publika ima priliku vidjeti do 20 dokumentarnih filmova, u glavnoj i regionalnoj konkurenciji. Izvan konkurencije prikazuju se filmovi nastali u produkciji Restarta, a za njih je tradicionalno rezervirana posljednja festivalska večer. Filmove od 2007. godine bira selektor Oliver Sertić, a o nagradama odlučuje žiri, te publika.

Festival je od prve godine natjecateljski - nagrađuje se najbolji film po izboru žirija i po izboru publike - a 2013. su uvedene u Hrvatskoj dotad nepostojeće, strukovne nagrade: za najbolju režiju, fotografiju, montažu, i dizajn zvuka. Time se željela istaknuti vrijednost pojedinih članova dokumentarističke ekipe. Iste je godine uvedena i nagrada za najbolji regionalni film kojom se nastoji ohrabriti produkciju u regiji - Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Ličko-senjskoj županiji.

U trinaest festivalskih izdanja na festivalu je prikazano 300-njak hrvatska dokumentarna filma. Program se iz godine u godinu nastoji proširivati, a publika - također raste. Hvala vam na tome!

U programu LFF-a dosad su bili zastupljeni filmovi gotovo svih važnijih hrvatskih produkcija koje proizvode dokumentarce. Neke od njih su: HRT, Fade In, Factum, Hulahop, Hrvatski filmski savez, Nukleus Film, Maxima Film, Pulska filmska tvornica, Olimp, 4film. U programu svoje mjesto znaju naći i zanimljiviji amaterski radovi.

Od samog početka LFF je posjetilo više od stotinu filmaša, redatelja, producenata i festivalskih selektora, iz zemlje i inozemstva. I u tom području brojke rastu - festival iz godine u godinu ugošćuje sve veći broj gostiju, među kojima su i festivalski selektori i distributeri iz regije, čime omogućujemo hrvatskim filmašima da se povežu s inozemnim selektorima i distributerima.

Edukacije
Od svog trećeg izdanja Liburnia Film Festival redovito organizira besplatan edukacijski program, u suradnji s Filmaktivom iz Rijeke, te Fade Inom i Restartom iz Zagreba.

U 2016. održavaju se dvije edukacijske radionice: "Prvi put snimam" za filmske amatere i "Filmska početnica" za djecu.

Popratni programi
Kako bi se priča o dobrim hrvatskim dokumentarcima proširila diljem zemlje te se doprinijelo izgradnji publike, novost od 2014. je turneja pobjedničkih filmova s prethodnog izdanja festivala, program pod nazivom „Liburnia uplovljava“.
Od 2016. godine ususret LFF-u organiziramo turneju „Slučajno kino“ u Rijeci čime kratkometražne dokumentarni filmove donosimo na neočekivane lokacije te omogućujemo prolaznicima da nabasaju na dokumentarni program.

Glazbeni program
Liburnia Film Festival dosad je ugostio niz glazbenih izvođača najrazličitijih glazbenih pravaca. Neki od njih su: Stampedo, Mr. Lee & Ivanesky, Pips, Chips & Videoclips, Svadbas, Repetitor, The Bambi Molesters, Marinada i drugi.