Switch to English

Ivan Ramljak

Životopis:

Ivan Ramljak filmski je kritičar, redatelj i nezavisni kurator. Trenutno uređuje program Kratkog utorka u kinu Tuškanac u Zagrebu. Dosad je režirao pet kratkih filmova, od toga četiri igrana u kolaboraciji s Markom Škobaljem i jedan dokumentarni. Dosadašnja filmografija uključuje: "Baba Višnjina 38" (2008., dokumentarni), "Najpametnije naselje u državi" (2009.), "Oslobođenje u 26 slika" (2009.), "In Utero" (2011.), "Trapula" (2013.), "Kino otok" (2016., dokumentarni) "O jednoj mladosti" (2020.) i druge filmove.

Filmovi:
Restartovi filmovi , Ljetna pozornica
2016, 35`
Poetski dokumentarac o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima tijekom druge polovice prošlog stoljeća. Šestero svjedoka vremena prisjeća se svojih omiljenih filmova i događaja vezanih uz gledanje i prikazivanje filmova, koji su im obilježili živote.
19. LFF , Ljetna pozornica
Trinaest godina nakon iznenadne smrti nekadašnjeg najboljeg prijatelja, redatelj pokušava rekonstruirati njegov život i njihov međusobni odnos, koristeći samo fotografije i video materijale koje je prijatelj tada snimao.
Ljetna pozornica
Stotine promrzlih i izgladnjelih ljudi plutaju na brodovima usred Mediterana bježeći od rata. Scene koje smo navikli gledati u posljednje vrijeme... Ali godina je 1944. i izbjeglice bježe iz Europe u Afriku. Nakon kapitulacije Italije, a prije dolaska njemačke vojske, Tito je uz pomoć Saveznika odlučio evakuirati 28 000 stanovnika Dalmacije u Egipat, gdje su dvije godine živjeli pod šatorima us...