Switch to English

Slučajno kino: 'NERETVA prokleta nije povlaštena' i 'Više od meda'

07.09.2020 18:26

Rujansko Slučajno kino, site-specifična projekcija dokumentarnih filmova na neobičnim gradskim lokacijama, smješta se u prostore bivše tvornice papira Hartera i prikazuje dva dokumentarca posvećena bićima koja nas gledaju "s visoka" , koja su za naše živote važna a nerijetko ljudskim djelovanjem bivaju ozbiljno ugrožena: pticama i pčelama.

U suradnji s MO Hartera i u sklopu događanja Rujan u Harteri, Udruga LFF predstavlja jedan hrvatski i jedan švicarsko-njemačko-austrijski dokumentarac, "NERETVA prokleta nije povlaštena" redatelja Marka Dimića nastao u produkciji Udruge za biološka istraživanja BIOM (2020, 24') te "Više od meda" Markusa Imhoofa (2012, 95').

U Hrvatskoj uslijed krivolova godišnje strada oko 500.000 jedinki divljih ptica, zbog čega se Hrvatsku smatra jednom od crnih točaka Sredozemlja. Hrvatska je po pitanju krivolova na lisku na 3. mjestu u Europi. Procjenjuje se da godišnje strada oko 50 tisuća jedinki liske, od toga najviše na području delte Neretve. Ljudi koji žive na tom području bajkovitog krajolika različito gledaju na ovaj problem, od onih koji se pozivaju na tradiciju do onih koji su svjesni da se radi o nezakonitim djelatnostima koje ugrožavaju prirodu. Dokumentarni film "NERETVA prokleta nije povlaštena" prikazuje kako se s time nose stručnjaci za zaštitu prirode, lovci, policija i lokalno stanovništvo.

"Više od meda", dokumentarni hit i švicarski kandidat za Oscara iz 2012. godine,  govori o pčelama, ali prije svega o nama samima, vraćajući se simbiotskoj Einsteinovoj poveznici: „Nestanu li pčele s planete, čovječanstvo će izumrijeti za 4 godine.“

Već petnaest godina cijele pčelinje zajednice misteriozno nestaju. Ne samo u Americi gdje je desetkovana gotovo polovica košnica već i u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji i Grčkoj. Uzrok katastrofi je nepoznat, pčelari ih ne pronalaze uginule na tlu i ne znamo prirodnog neprijatelja. Pčele su oprašivači čak 80% biljnih vrsta i bez njih bi voće i povrće moglo nestati s lica zemlje. Trebamo li kriviti pesticide ili čak sredstva kojima se borimo protiv njih? Ili parazite poput varroe? Nove viruse? Stres dugog puta? Porast elektromagnetskih valova koji utječu na magnetske nano dijelove u pčelinjim abdomenima? Film “Više od meda” pokušava odgovoriti na neka od ovih pitanja u dosad najdetaljnijoj znanstvenoj, ali i vizualnoj analizi pčelinjih zajednica. 

Trailer: https://youtu.be/DFu95sp8r3o

Događanje je besplatno no ulaz je zbog zdravstvenih razloga ograničen na 50 posjetitelja. Molimo posjetitelje da se pridržavaju svih epidemioloških preporuka!

Slučajno kino podržava Grad Rijeka, te Zaklada "Kultura nova" kroz program razvoja organizacije "Dekodiramo stvarnost"