Switch to English

Krenulo je 16. izdanje LFF-a

20.08.2018 23:43

Jesmo ga! Svečanim otvorenjem pred mnogobrojnom publikom  na maloj Ljetnoj pozornici Opatija otvorili smo još jedan LFF. Publika je večeras imala prilike pogledati prvih pet filmova koje ove godine prikazujemo u konkurenciji - „Chris the Swiss“, „Meso“, „Neželjeni stanar“, „Zarobljeni u stroju“ i „Ispočetka“.

Prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Grada Opatije, Vera Aničić, koja je istaknula kako je naš festival postao dobar razlog zašto liburnijski gosti izabiru Opatiju za završetak ljeta te otvorila 16. izdanje najstarijeg festivala dokumentarnog filma u Hrvatskoj.

Što zbog teme kojom se bavi, ali i načina na koji je napravljen, nikoga nije ostavio ravnodušnim  toliko očekivani „Chris the Swiss“ čija je projekcija otvorila festival. Redateljica Anja Kofmel rekla kako joj prikazivanje filma u Hrvatskoj jako puno znači te dodala kako joj je žao što je film prouzročio politička previranja.

Drugi programski slot započeo je dvjema svjetskim premijerama. Iživciran sofisticiranim načinom na koji se hrana pokazuje u raznim kulinarskim emisijama istarski redatelj Elvis Lenič želio je pokazati siroviju stranu nastanka hrane koju svakodnevno konzumiramo u filmu „Meso“.

Svjetsku premijeru filma „Neželjeni stanar“ najavila je redateljica i novinarka Nika Obučina. S publikom je podijelila kako je upoznala Zlatka Cvetkovića, umirovljenog vozača tvrtke Kamensko, koji se nakon stečajnog postupka našao u kafkijanskom procesu.

Redatelj i HRT-ov urednik Leon Rizmaul koji je u Opatiju stigao kako bi pred LFF-ovom publikom najavio film „Zarobljeni u stroju“, dočekan je s ovacijama što je pokazalo da LFF-ova publika voli gledati TV kalendar (Rizmaul je njegov urednik već 20 godina). Projekciju je posvetio nedavno preminulom kolegi Zvonku Letici koji je protagonist filma nastalog iz isječaka HRT-ove arhive.

Večer je zatvorio film „Ispočetka“ Arijane Fridrih- Lekić koji prati izbornu kampanju Jadranke Kosor, nakon čega su se filmaši, publika i organizatori zaputili na žurku u Caffe bar Eugenian.