Switch to English

Film u kvartu najavljuje: "Posljednjih 100"

05.10.2020 08:36

U četvrtak 8. listopada u 19:30 sati u velikoj dvorani Mjesnog odbora Kozala (Volčićev trg 2) nastavlja se s programom Film u kvartu u organizaciji Inicijative za kvart i uz potporu Udruge Liburnia Film Festival, u sklopu Civilnih inicijativa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Film koji će se gledati ovog četvrta dokumentarac je "Posljednjih 100" redateljice Morane Komljenović iz 2014. godine koji je ujedno i posljednji film u ovom ciklusu dokumentarnih filmova na Kozali.

Godine 2013. zatvoren je kultni riječki rock-klub Palach kojim je tih posljednjih pet godina upravljao ugostitelj Alen Mance. Film prati emotivne procese kroz koje prolaze zaposlenici i voditelji kluba, odbrojavajući posljednje sate jedne Palachove ere. Kraj jednog razdoblja kluba Palach za neke znači krah, a za neke tek novi početak. Ne pitajući se za prošlost kluba, "Posljednjih 100", inače nagrađen na Dok'n'Ritam Festivalu glazbenih dokumentaraca 2016. za najbolji film, prati emotivne procese kroz koje prolaze zaposlenici i voditelji kluba.

Film u kvartu do polovice studenog postavlja osnove novog, kulturnog i filmskog života prostora Mjesnog odbora Kozala, pod motom LODIS: lokalno, održivo, dostupno, izvedivo, suradnički. Namjera je organizatora prvenstveno filmskim programom povezati susjede Kozale, informirati ih i aktivirati kako bi sami bili osposobljeni kreirati kulturne sadržaje u svom kvartu, povezati se s ostalim dionicima javnog života kvarta kao što su udruge, civilne inicijative, lokalna administracija, škola i vrtić te projektni tim umrežiti s relevantnim gradskim i nacionalnim kulturnim ustanovama. 

Nakon dokumentarnog ciklusa, program se 15. listopada nastavlja serijalom animiranih filmova „Baltazar” o najpoznatijem hrvatskom izumitelju. 24. listopada bit će prikazan „Stranac” Orsona Wellesa kad će predavanje održati filmolog Boris Ružić a najavljen je i popratni glazbeni program old times jam. 30. listopada na rasporedu je Animirana početnica uz animirane filmove „Surogat” i „Mali leteći medvjedići”, 7. studenog gledat će se „Zbogom oružje” a za posljednju projekciju, 14. studenog, priprema se program Best of LODIS koji priprema MO Škurinjska draga, i blues jam session.

Projekcije i druženja organizirana su u skladu s epidemiološkim preporukama pa se publiku poziva na poštivanje distance, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru te pojačanu higijenu ruku.