Switch to English

Tomislav Žaja

Životopis:

Stekao stupanj magistra režije dokumentarnog filma na Filmskoj akademiji Karlovog univerziteta u Pragu (FAMU). Kao producent, scenarist i redatelj realizirao oko pedeset dokumentarnih filmova, nekoliko kratkih igranih, dvije TV adaptacije kazališnih predstava i tri cjelovečernja igrana filma (jedan kao redatelj i koscenarist, te dva kao koproducent). Član Hrvatskog društva filmskih redatelja, Hrvatske udruge producenata i European Documentary Networka.

Filmovi:
Habiba Haidari i njeno sedmero djece bili su sasvim uvjereni da je njezin muž i njihov otac Sahi Ahmed ubijen u talibanskom zatvoru u Kabulu (Afganistan). Godinama bez kontakta s njim, nitko nije znao da je on uspio preživjeti. Sahi Ahmed nakon osam godina izlazi iz zatvora, ali njegova je obitelj u međuvremenu nestala. Pomislio je da možda žive u nekom izbjegličkom logoru na Zapadu, pa je odlu...
Dvije sestre, dva života, dvije intimne povijesti i dva različita viđenja kolektivne povijesti. Renata Peroš i Melita Andres Vukotić pred posljednjim bljeskom reflektora na sportskoj, umjetničkoj i političkoj pozornici pružaju dva osobna pogleda na povijesne događaje koje su proživjele i u kojima su sudjelovale. Povijest života dvaju pojedinaca i s druge strane kolektivna povijest viđena iz nji...
Tomislav Žaja, Davor Švaić
Studio dim
2008, 70`
Šime je odlučio živjeti svoj san. Njegov san je preploviti Atlantik od Francuske do Brazila (oko 8.000 km) na brodu duljine 6,5 metara, isključivo na jedra i bez ikakve komunikacije s kopnom. Kamere montirane na brodu jedini su svjedoci Šiminih 27 dana samoće u morskoj pustoši.
U konkurenciji , Ljetna pozornica
"Slobodni" prati ljude zatvorene u hrvatskim institucijama za osobe s intelektualnim teškoćama i njihov put u slobodu. Nakon izlaska iz institucija ovi ljudi se počinju mijenjati pred našim očima. Promatramo ih dok pokušavaju ostvariti svoje snove – ali ovaj put iz njihove vlastite perspektive.