Switch to English

Poziv za novu LFF-ovu edukaciju: Prijavite svoje dokumentarne projekte na LFF Rough Cut radionicu!

19.07.2021 14:04

Liburnia Film Festival poziva redatelj(ic)e i montažer(k)e dokumentarnih filmova u fazi rough cuta da se prijave na prvu LFF Rough Cut radionicu koju će voditi renomirane montažerke Jelena Maksimović (Beograd, Srbija) i Hrvoslava Brkušić (Zagreb, Hrvatska).

Radionica je namijenjena redatelji(ca)ma i montažerima/kama dokumentarnih filmova bez obzira na predviđeno trajanje iz svih zemalja regije (Hrvatska, Slovenija, BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo) - filmskim profesionalcima/kama kao i amaterima/kama.

Odvija u dvije sesije, prvoj za vrijeme Liburnia Film Festivala u Opatiji, od 23. do 27. kolovoza 2021. i drugoj tijekom studenog u Rijeci.

Kotizacija za radionicu iznosi 1.000 kn za kratkometražne i 1.500 kn za dugometražne projekte.

Opis radionice:

LFF Rough Cut radionica namijenjena je dokumentarnim projektima u rough cut fazi. Njen je cilj redatelji(ca)ma i montažerima/kama koji se nalaze u ovoj osjetljivoj fazi svojih projekata omogućiti stručnu podršku, predstaviti različita rješenja i koncepte, otvoriti nove perspektive, inspirirati ih i pružiti profesionalni feedback na njihove filmove. Edukacija je zamišljena kao kombinacija grupnog i individualnog rada s voditeljicama radionice. Namijenjena je filmskim profesionalcima/kama i amaterima/kama.

Organizator će među prijavama odabrati do pet filmskih projekata. Svaki od njih na radionici moraju predstavljati redatelj/ica i montažer/ka, u obje radioničke sesije. U drugoj im se po potrebi i ovisno o trenutnoj fazi projekta pridružuje i producent. 

Polaznici/ice tijekom pet intenzivnih dana na Liburnia Film Festivalu grupno pregledavaju rough cutove i diskutiraju o njima uz stručno vodstvo voditeljica radionice. Pohađaju i case study koji se održava tijekom festivala, moderirane razgovore s autorima filmova u festivalskom programu te filmski program Liburnia Film Festivala, što sve služi kao inspiracija za razgovor o mogućim montažerskim i redateljskim rješenjima.

Voditeljice radionice Hrvoslava Brkušić i Jelena Maksimović s polaznicima rade intenzivno, prateći ih kroz sve faze, i tijekom rada u Opatiji i tijekom druge sesije u Rijeci.

Nakon završetka prve sesije, polaznici nastavljaju samostalan rad na filmovima uz, po potrebi, online konzultacije. Na drugu sesiju koja se održava u Rijeci dolaze s novim materijalom, grupno ga pregledavaju i komentiraju, te konzultiraju na individualnim konzultacijama s voditeljicama.

Prijave:

Prijave, otvorene od 19. srpnja do 6. kolovoza 2021., ispunjavaju se putem online obrazca, a vizualni materijali šalju se zasebno, mailom na [email protected] s naslovom maila: Prijava na LFF Rough Cut radionicu. Na istu je adresu moguće postaviti i pitanja vezana za radionicu.

Online obrazac prijavnice sadrži upit o općim podacima filma (naslov, redatelj, montažer, producent), predviđeno trajanje, sinopsis i treatment (svaki do dvije kartice teksta) te obrazloženje faze u kojoj se projekt nalazi, izazove, kao i očekivanja i potrebe od radionice (do dvije kartice teksta). Vizualni materijali, koji se šalju mailom,  odnose se na stillove iz filma, trailer, odnosno - ako je riječ o kratkometražnom filmu - rough cut verziju).

Polaznici/e će biti odabrani, i obaviješteni o odabiru, do 15. kolovoza.

Kotizacija za radionicu iznosi 1.000 kn za kratkometražne i 1.500 kn za dugometražne projekte.

Udruga LFF odabranim polaznicima koji za to iskažu potrebu osigurava smještaj u rezidenciji Kamov u Rijeci, u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

Biografije mentorica:

Hrvoslava Brkušić diplomirala je filmsku i TV montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku za animirani film i nove medije, smjer novi mediji. Kao montažerka radila je na brojnim dokumentarnim, igranim i eksperimentalnim filmovima. Filmovi su bili prikazivani na brojnim domaćim i internacionalnim festivalima kao što su ZagrebDox, 25 FPS, Pula Film Festival, Sarajevo Film Festival, Beldocs, Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), Međunarodni filmski festival u Rotterdamu, DOK Leipzig, Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, CPH:DOX, Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu…

U umjetničkoj praksi izražava se kroz zvučne instalacije, nastupe uživo, film i video.

Polje interesa u umjetničkoj praksi pronalazi u istraživanju i eksperimentiranju zvukom kroz radio frekvencije te istraživanju različitih filmskih i video medija. Izlagala je na različitim manifestacijama i festivalima u zemlji kao što su Izlog suvremenog zvuka, Zagrebački muzički biennale, 25 FPS, te inozemstvu (Italija, Engleska, Irska, Španjolskoa, Poljska, Litva, Austrija…). Jedna je od osnivačica i članica umjetničkog kolektiva Ljubavnice. Dio je Restartovog edukacijskog tima i niz godina radi kao predavačica i mentorica u Školi dokumentarnog filma, te kao vanjska suradnica na Akademiji likovnih umjetnosti na novim medijima i nastavničkom odsjeku.

 

Jelena Maksimović diplomirala je filmsku i TV montažu na fakultetu Dramskih umetnosti u Beogradu, gdje je stekla i zvanje Master dramski i audio-vizualni umjetnik – filmski i televizijski montažer. Od 2015. godine predaje kao docentica na Odsjeku za digitalne umjetnosti FMK. Kao montažerka radila je na filmovima koji su prikazivani na internacionalnim filmskim festivalima u Cannesu, Veneciji, Berlinu, Locarnu, Rotterdamu, Torontu, Sarajevu... Pored filma, ostvarila je brojne suradnje na polju video radova, prostornih instalacija, kazališnih predstava.

Predavala je na regionalnoj filmskoj radionici ACTIVE u Kruševu (2015.), filmskoj radionici KVV u Sarajevu (2016.), Slobodna zona Junior u Beogradu (2016., 2018., 2019., 2021.), Beldocs radionici za dokumentarne projekte u Beogradu (2017.), Dokufest radionici za srednjoškolce u Prizrenu (2017.)... Osvojila je brojne nagrade kao što su Nagradu za najbolju montažu za “Leto bez meseca” na Festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma (Beograd, 2014.), Nagrada za najbolju montažu za film ”Tranzicija” na Festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma (Beograd, 2016.), Nagrada za najbolju montažu za ”Dubinu dva” na Beldocsu (Beograd, 2016.), Nagrada za najbolju montažu za film ”Tranzicija” na Pančevo film festivalu (2016.), Nagrada za najbolju montažu filma “Dubina dva” na Festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma (Beograd, 2017), Nagrada fondacije Marko Glušac za najbolju filmsku montažerku u 2017. godini, Nagrada Živko Nikolić na Festivalu u Herceg Novom 2019. Njen prvi dugometražni dokumentarni film “Taurunum boy”, koji je korežirala s Dušanom Grubinom, prikazivan je na brojnim festivalima kao što su Cinéma du Réel u Parizu, Torino Film Festival, Black Canvas festival suvremenog filma, ZagrebDox, Dokufest, Beldocs... 

“Domovine” su drugi dugometražni film koji je režirala. Prikazane su na festivalima kao što su FID Marseilles, Viennale, Međunarodni filmski festival u Mar del Plati, Festival autorskog filma, Doclisboa...

 

O organizatoru: 

Udruga Liburnia film festival promiče, potiče stvaranja i pruža podršku razvoju i unapređenju domaće filmske, video i medijske kulture i umjetnosti, kroz organizaciju Liburnia Film Festivala, edukacijski program za filmske amatere i profesionalce,  cjelogodišnju turneju "Liburnia uplovljava", site-specifične projekcije "Slučajno kino" i druge filmske programe i edukacije. Smještena je u Rijeci.

 

Rough cut dokumentarnu radionicu LFF-a podržava Hrvatski audiovizualni centar, te Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.