Switch to English

posvećenje proljeća

(SVJETSKA PREMIJERA) Kratak sadržaj filma:

Zvončarenje je tradicionalni kulturni običaj specifičan za Kvarner, koji svoje korijene vuče iz paganskih rituala južnih Slavena, a i danas je prisutan u kontekstu kulturnog života Rijeke, kroz karneval i pust. Tijekom paganskog doba, ritual odijevanja zoomorfnih maski, s velikim zvonom obješenim preko stražnjice, imao je funkciju tjeranja “zlih sila” zime i zazivanja proljeća te plodnosti tla i žena.

S majčine strane autoričine obitelji, svi muškarci unazad nekoliko generacija bili su dio te dvostruko isključujuće performativne prakse – osoba može postati zvončar jedino ako joj je pri rođenju dodijeljen muški rod i ako pripada krvnoj lozi (u ovom slučaju halubajskih) zvončara. 

Koncept zvončara ona stoga koristi kao podlogu za istraživanje i (re)interpretaciju njenog odnosa s obitelji i ideje izabrane queer obitelji koja oživljava kroz prijateljski odnos.

Redatelji:
Hana Stojaković (1997.) je plesna i performans umjetnica i vizualna dizajnerica s adresom u Berlinu. Završen preddiplomski studij Vizualnih komunikacija na Studiju dizajna, trenutno upisana na preddiplomski studij "Dance, Choreography, Context at Hochschuleübergreifendes Zentrum Tanz Berlin&...
rođen je u Rijeci 1996. godine. Završio je preddiplomski studij strojarstva. Bavi se multidisciplinarnim umjetnostima te stvara u područjima performansa, glume, slikarstva i poezije. Kontinuirano surađuje i vodi radionice s raznim amaterskim kazalištima u Rijeci i Celju. 
Foto: