Switch to English

ZABAVNI PROGRAM
Žen Web: www.xzen.xyz

/audio vizual shoegaze post rock/ Old School Pub, Opatija

Četveročlani audio-vizualni sastav Žen oformljen je krajem 2009. u Zagrebu, a čine ga Eva Badanjak (gitara, vokali, sintevi), Sara Ercegović (bubnjevi, sintevi, vokali), Ivona Ivković (bas, sintevi, vokali) i Tanja Minarik (live vizualizacije).
 
Žen se poigrava rodnim stereotipima, preskače i spaja granice audio-vizualne umjetnosti, priziva putovanje obojano dvoglasnim, a ponekad i troglasnim porukama utopljenim u progresivnu simbiozu gitare, basa, bubnjeva i sintisajzera. Ako bismo pokušali žanrovski odrediti što to točno Žen svira, najbliža definicija bi bila da sviraju kompleksan indie-rock s mnogobrojnim stilskim i žanrovskim karakteristikama od post-rocka, kraut-rocka, post-punka, shoegazea, math-rocka sve do dream popa i eksperimentalne elektronike.
Njihov debitantski album "I onda je sve počelo" izdan je u svibnju 2013. godine za queer feministički label Unrecords iz Beča (Austrija).  Drugi album Jantar, objavljen u kolovozu 2015. koprodukcija je dviju labelova: austrijskog Unrecords te francuskog Vox Projecta koji je sudjelovao u vinilnom izdanju albuma.

Također su sudjelovale na kompilacijama "Bistro na rubu šume vol.2", "Kompot berba 2013" i "!OPASNA! Ženska Muzika", dok je na kompilaciji "Balkan under the radar vol.2: The Black Wave" izašao remix pjesme "Iskrenost je posebna" (Andrea Giordani remix).

Žen je odsvirao brojne koncerte i stekao vjernu publiku u široj regiji. Svirali su u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BIH, Makedoniji, Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji, Danskoj i Švedskoj.

++++
„iznenađenje koje će vas prikovati uz zvučnik kraj kojega ćete odslušati kompletan njihov album i te divne gitarske aranžmane u kombinaciji sa savršeno uklopljenim vokalima (...) Njihovi aranžmani bliži su Sigur Rosu sa Islanda nego regionalnoj rock sceni.“

„One imaju groove, imaju stav i imaju svoj vlastiti izraz i na tome im se treba pokloniti.“
(Dubravko Jagatić, tportal.hr)

„one rade najmoderniji progressive indie-rock natopljen svime i svačime od shoegaza do psihodelije,
noisea i math-rocka“
(Vladimir Horvat, terapija.net)

„Nastup (...) odličnih cura iz banda Žen koje su ostavile sjajan dojam svojim post-punk/post-rock zvukom i suvislim materijalom, pokazao je ono od masovnih medija i autističnih radija „skriveno“ lice neke druge i bolje hrvatske scene.“
(Zlatko Gall, Slobodna Dalmacija)

„odlazak na bandcamp i preslušavanje "I onda je sve počelo“ je bio neminovan. A kad sam jednom otišao tamo, povratka više nije bilo... (...) ovaj album uglavnom krasi beskompromisnost kojom Žen piči po svojem viđenju post-rocka.„
(Emir Fulurija, potlista.com)

„Post rock s eksperimentalnim momentima odveo je publiku u neku drugu dimenziju i zaokupio sva osjetila.“
(Soundguardian.com)Video:

$item.name|wash()