Switch to English

Neven Hitrec

  • Web:
Životopis:

Neven Hitrec rođen je 1967. godine u Zagrebu. Diplomirao je filmsku i TV režiju 1992. na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Autor je više nagrađivanih dokumentarnih i igranih filmova koji su izazvali pažnju u zemlji ali i na međunarodnim filmskim festivalima. Godine 1993. dobio je godišnju Nagradu Vladimir Nazor za filmsku umjetnost za režiju dokumentarnih filmova Dvorana (1993.) i 730 dana poslije (1993.). Debitirao je igranim filmom Bogorodica 1999. godine. Dobitnik je velike Zlatne arene, dvije Zlatne arene za najbolju mušku i žensku glavnu ulogu i Vjesnikove Nagrade Breza za najboljeg debitanta godine na Pulskom filmskom festivalu.

Filmovi:
U konkurenciji
Može li obitelj preživjeti?Dugotrajan postupak ovrhe obilato začinjenom administracijom, advokatima, pismenim upozorenjima, opomenama, tužbama i protutužbama svakodnevnica je obitelji Medak. Kroz proces ovrhe, ugroze osnovnog egzistencijalnog životnog prostora, približio se stanarima tog prostora do te mjere da više nisu registrirali samu tehnologiju snimanja. Gledatelj je uvučen u svojevrstan...
13. LFF , U konkurenciji
Sve nesavršenosti mlade demokracije nadvile su se, poput crnog oblaka, nad mandat Predsjednika ribičke udruge „Štuka“ . Problemi se gomilaju, a rješenja kasne. Kako u takvim uvjetima ići naprijed? Ili je možda rikverc dobar smjer? Treba popiti gemišt i biti konstruktivan.Oh, demokracijo, tko te samo izmislio?!
19. LFF , izvan konkurencije / out of competition , off program , Villa Antonio
Jedna obitelj, devetogodišnje dijete i loš obrazovni program. Dječji radni stol pozornica je tragikomične obiteljske drame. Tko će prvi puknuti pod bremenom „znanja“? Brižni roditelji ili njihovo samoživo dijete?