Switch to English

Otvorili smo festival

24.08.2022 23:40

Ispunjeno gledalište i veselje zbog okrugle obljetnice obilježilo je otvaranje 20. Liburnia Film Festivala, jedinog hrvatskog festivala isključivo recentnog hrvatskog dokumentarnog filma, što je održano večeras na Maloj ljetnoj pozornici u Opatiji.

Uz čestitke i obećanje da će nastaviti podržavati festival, publici su se tijekom svečanog otvorenja obratili gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Marcich. „Pozdravljam ovogodišnji program, koji ukazuje na dinamičnost, hrabrost, raznolikost i volju za eksperimentiranjem u dokumentarnom sektoru“ rekao je Marcich te najavio kako će HAVC početi raditi na promociji hrvatskih filmova unutar hrvatskih granica. Gradonačelnik Kirigin istaknuo je kako mu je drago što je Liburnia Film Festival od ove godine manifestacija od interesa za Grad Opatiju te najavio daljnju podršku festivalu koji smatra opatijskim proizvodom.

Film „Mlungu - Bijeli Kralj“ otvorio je program u konkurenciji za osam festivalskih nagrada. Film prikazuje svakodnevicu Riječanina Branimira koja je puna neizvjesnosti, izazova i dvojbi nakon što se vratio kući iz južnoafričkog zatvora u kojemu je proveo nekoliko godina zbog krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike. Film je najavio redatelj David Lušičić, čest autor na LFF-u (četvrti film u konkurenciji za nagrade), koji je publici otkrio kako Mlungu na južnoafričkom znači bijeli čovjek koji dolazi s mora, a tako su njegova izuzetno zanimljivog i otvorenog protagonista zvali u južnoafričkom zatvoru.

Publika će s Lušičićem, ali i drugim autorima čiji su filmovi prikazani u konkurenciji za nagrade moći podrobnije razgovarati o njihovim filmovima na Piću s autorom u Šporer Summer Gardenu svakoga festivalskoga dana u 16:30.

Prve festivalske večeri u programu u konkurenciji prikazana su još tri filma - „In medias res“ Ane Klepo, „Nokturno“ Silvije Bumbak (svjetska premijera) i „Zaželi“ Marija Papića. U konkurenciji je ukupno 19 filmova, među kojima njih osam ima svjetsku ili hrvatsku premijeru. U popratnom programu Regionale i Restart predstavlja bit će prikazano još 18 dokumentarnih naslova.

Liburnia Film Festival u Opatiji ostaje do nedjelje, 28. kolovoza, kada će na Maloj ljetnoj pozornici u Opatiji biti proglašeni dobitnici osam festivalskih nagrada.