Switch to English

Kino u kvartu: Dva nagrađivana dokumentarca na Kozali!

24.11.2021 12:42

Udruga Liburnia Film Festival i Udruga SMART kvart, u suradnji s  alternativnom međunarodnom mrežom za distribuciju dokumentarnog filma KineDok Hrvatska, u prosincu u riječki kvart Kozala dovodne recentne i nagrađivane dokumentarne filmove! 

Program pod nazivom Kino u kvartu u subote 4. i 11. prosinca u dvoranu Mjesnog odbora Kozala (Volčićev trg 2) dovodi dva nagrađivana dokumentarca iz kataloga KineDoka: "Naš dom u divljini" rumunjskog redatelja Radua Ciorniciuca i "Povuci - potegni" hrvatskog redatelja Nevena Hitreca.

Prva projekcija, u subotu 4. 12. u 19 sati, bit će projekcija filma "Naš dom u divljini" (84'), uz gostovanje redatelja s kojim će nakon projekcije biti održan razgovor. U divljini Bukureštanske delte, napuštenog poplavnog područja i jedinstvenog urbanog rezervata prirode u kojemu obitavaju stotine životinjskih vrsta i rijetkih biljaka, obitelj Enache sagradila je svoj dom. Gica i Niculina sa svojih devetero djece sljubljeni su s prirodom u kojoj žive. No, kada vlasti odluče urediti njihov ekosustav, oni ostaju bez krova s glavom, uz naputak da se presele u Bukurešt. Riječ je o dokumentarcu koji je na festivalu Sundance 2020. nagrađen posebnom nagradom žirija za kameru u međunarodnoj dokumentarnoj konkurenciji. Film je bio nominiran za najbolji europski dokumentarac te je nagrađen nagradom Zlatni rog za najbolji dugometražni dokumentarac Filmskog festivala u Krakowu.

"Povuci – potegni"(60') redatelja Nevena Hitreca gledat ćemo u subotu 11. prosinca, također s početkom u 19 sati. Film je to o jednoj obitelji, devetogodišnjem dijetu i lošem obrazovnom programu. Dječji radni stol pozornica je tragikomične obiteljske drame. Film postavlja pitanje, tko će prvi puknuti pod bremenom „znanja“ - brižni roditelji ili njihovo samoživo dijete? "Povuci - potegni" proglašen je najboljim dokumentarnim filmom Filmskog festivala Jugoistočne Europe SEE u Parizu 2020., dobitnik je posebnog priznanja na festivalima The Stone Flower Youth Film Festival 2020. i Filmskom festivalu u Stourbridgeu 2021. a Neven Hitrec za film je nagrađen kao najbolji redatelj Međunarodnog filmskog festivala Caafa – CIFF 2021.

Ulaz na program moguć je uz predočenje digitalne COVID potvrde. Ulaznica se ne naplaćuje. 

Program podržava Primorsko-goranska županija.

Foto: "Naš dom u divljini"