Switch to English

"Jedna od nas" u Klubu Nemo, uz razgovor s redateljem

02.06.2022 13:31

U ponedjeljak, 6.6. u Klubu Nemo u Rijeci jedna jako posebna projekcija kojoj se izuzetno veselimo: na inicijativu Udruge za mlade "Briješ?" prikazujemo dobitnika LFF-ove nagrade publike iz 2021., film “Jedna od nas” Đure Gavrana. Đuro nam dolazi u goste pa ćemo s njim o temi filma razgovarati zajedno s  predstavnicama SOS Rijeka - centra za nenasilje i ljudska prava koje imaju višegodišnje iskustvo u radu prorađivanja trauma sa žrtvama obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja.

Đuro Gavran u svom najnovijem dokumentarcu iz 2020. godine donosi atmosferu 15. godišnjice mature svog razreda. Kako večer odmiče, sljedovi hrane i pića se nižu, razgovori su sve otvoreniji, ali jednu temu s nelagodom izbjegavaju sve dok ih alkohol ne ohrabri da započnu razgovor o šokantnom pismu koje su svi primili. Pismo im je poslala njihova kolegica iz razreda, a u njemu iznosi svoju mučnu ispovijed o brutalnom zlostavljanju koje je proživljavala kao dijete i srednjoškolka.

Nakon projecije će redatelj filma, Đuro Gavran govoriti o nastanku filma u čijoj je radnji sam sudjelovao te o kompleksnosti obrade teme nasilja u obitelji na filmu. Razgovor s režiserom moderira Jelena Androić iz Udruge Liburnia Film Festival.

Na bini će im se kasnije pridružiti predstavnice SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava koje imaju višegodišnje iskustvo u radu prorađivanja trauma sa žrtvama obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja.

Događanje se održava u sklopu programa Liburnia uplovljava udruge LFF koji financijski podržavaju Primorsko-goranska županija i Hrvatski audiovizualni centar.