Switch to English

Četvrtak na LFF-u donosi 9 sjajnih filmova

24.08.2023 08:50

Danas u Opatiji na Liburnia Film Festivalu možete pogledati devet dokumentarnih filmova, a prije svega svakako navratite na Piće s autorima u 17 sati u caffe bar Eugenian. U poslijepodnevnom programu, u Villi Antonio, možete pogledati tri filma nastala u Istarskoj ili Primorsko-goranskoj županiji - "Dom za zauvijek" Mirte Mataije i Gorana Zaborcao o tri žene koje su svoje živote posvetile zbrinjavanju i udomljavanju pasa, "Dnevni boravak" Maje Ležaje o istoimenom riječkom book caffeu te "Health90" Petre Mrše koji će vas odvesti u svijet igrača videoigara.

Na Maloj ljetnoj pozornici program u 20:15 počinje filmom "Dezerteri" Damira Markovine koji ovim filmom govori o svojoj generaciji Mostaraca koja se zbog rata našla pred najtežim izborom - ostati ili bježati. Potom možete pogledati "Divlje cvijeće" Karle Crnčević koja je digitalizirala očevu VHS kazetu i njegova sjećanja. Film je nagrađen na dvama međunarodnim festivalima - Zinebiju i Kurzfilmu. Prvi slot zatvara hrvatska premijera filma "Liberland" u kojem se redateljica Isabella Rinaldi bavi istoimenom mikronacijom smještenom na granici između Hrvatske i Srbije.

Drugi večernji slot, koji počinje u 22:30, otvara svjetska premijera kratkometražnog filma "Kantrida" Luke Karla Kauzlarića. Potom slijedi još jedan kratkometražni dokumentarac - "Knin-Zadar" Melite Vrsaljko, a večer će zaključiti film "Između revolucija" rumunjskog redatelja Vlada Petrija koji je između ostalog dobio nagradu filmskih kritičara na ovogodišnjem Berlinaleu.