Switch to English

Dubica

Kratak sadržaj filma:

Hrvatska Dubica je selo nedaleko od Zagreba, na granici sa susjednom Bosnom i Hercegovinom (Republika Srpska), na samom rubu Europske unije. Mjesto koje se nikada nije oporavilo od ratnih razaranja devedesetih praktički izumire, prepušteno samo sebi i sve manjem broju preostalih stanovnika, koji za probleme u kojima se nalazi njihovo rodno mjesto okrivljuju rat. Hrvatska Dubica, koja je prije rata bila u svakom segmentu usmjerena na susjedni grad Kozarsku Dubicu u BiH, uspostavom granice između novonastalih država biva u potpunosti izolirana.

Glavni lik u filmu je Nikica Jukić, hrvatski branitelj koji je u rat otišao sa 17, a umirovljen je s 22 godine kao ratni vojni invalid. Nikica živi s nevjenčanom suprugom Svjetlanom, Srpkinjom po nacionalnosti, koja kao i ostali stanovnici Hrvatske Dubice progovara o problemima s kojima se suočava u svakodnevnom životu, kao i o svojim stavovima o ljubavi, mržnji, nacionalizmu, međunacionalnom suživotu, ali i aktualnim temama kao što su granica Europske unije i dolazak migranata s istoka.

Redatelj:
Marina Aničić Spremo rođena je 24.10.1983 u Zagrebu, nakon završene Opće gimnazije u Kninu upisuje Fakultet političkih znanosti gdje stječe zvanje diplomirane novinarke. Nakon dugogodišnjeg novinarskog rada na radiju i televiziji, 2015. godine dalje se profesionalno usavršava, te redom završava:...
Festivali na kojima je prikazan:
Traileri:

$item.name|wash()
Foto: