Prebaci na Hrvatski

Četvrtak na LFF-u: retrospektiva Đure Gavrana i pet filmova na Ljetnoj

26.08.2021 08:46

Četvrti dan na LFF-u donosi posljednjih pet filmova u konkurenciji za nagrade na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji te u popratnom programu u Vili Antonio retrospektivu dokumentarnih filmova redatelja Đure Gavrana. Cjelokupni program započinje još jednim Pićem s autorom u 16:30 u cafe baru Eugenian gdje možete razgovarati s autorima dokumentarnih filmova u konkurenciji prikazanih noć prije.

Đuro Gavran uvijek iznova donosi zanimljivu perspektivu na ustaljene problematične točke našeg društva – od nacionalizma i nasilja do obespravljenosti radnika. U Vili Antonio od 18 sati možete pogledati pet njegovih filmova nastajalih od 2010. do 2016. godine: „4,7“, „Bojan“, „Htjeli smo radnike, a došli su nam ljudi“, „Presuda“ i „Učiteljica“. Ulaz na projekcije je slobodan.

Gavran ima i čast da zatvori program filmova u konkurenciji i to svojim filmom „Jedna od nas“ koji se bavi seksualnim nasiljem u obitelji, a koji će biti povod za case study i tribinu „Kad nasilje živi doma“ što će se održati u petak u popratnom programu u Vili Antonio. Prije njegova filma, u prvom programskom bloku što počinje u 20:15 možete pogledati dva esejistička dokumentarna filma koji se bave okolišem „Horizont“ Tanje Deman koji ima svoju hrvatsku premijeru i „Nulti krajolik“ Brune Pavića, a potom u drugom slotu koji počinje u 22:30 kratke dokumentarne filmove „Pater“ Martine Marasović o odnosu s nasilnim ocem i „Sad sam ja Irena“ Jasmine Beširević o zlostavljanju u braku.

Program filmova u konkurenciji prikazuje se na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji (u slučaju kiše u Centru Gervais). Cijena dnevne ulaznice je 15 kuna, a festivalske 30.