Switch to English

Slučajno kino ovog vikenda u riječkoj Vodovodnoj: Pozdrav ljetu uz Mediteransku trilogiju Borisa Poljaka

05.10.2022 11:21

U subotu, 8. listopada, od 21 sat, održat ćemo posljednje Slučajno kino u ovoj godini, posvećeno završetku ljeta. U riječkoj Vodovodnoj ulici, u sklopu događanja Vikend u Vodovodnoj u organizaciji Urbanog separea, Slučajno kino donijet će tri dokumentarca iz tzv. Mediteranske trilogije redatelja Borisa Poljaka: "Splitski akvarel", "Autofocus" i "Oni samo dolaze i odlaze".

Prvi od filmova, "Splitski akvarel" (2009., 15'), vodi nas na splitsku plažu Žnjan, nastalu zasipanjem obale pijeskom i šljunkom. Nije organizirana kao prava plaža i koristi se kao parking te se smatra gradskom plažom za ljude skromnijih mogućnosti. Film se bavi ljudima na plaži koje jaki teleobjektiv snima u svakodnevnim situacijama, tipičnima za život na žalu. Plivači, more, automobili i brodovi trepere od vreline ljetnog dana kao pokretna slikarija.

"Autofocus" (2013., 26') turističke aktivnosti na našem dijelu Mediterana tretira na sličan način: svakog ljeta crkvica svetog Nikole iz 12. stoljeća kraj Nina, smještena na slikovitom brežuljku, postaje "meka" brojnih turista. Kamera svjedoči preobrazbi prostora u svojevrsnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju neobični događaji, a u kojima turisti, nesvjesni prisutnosti kamere, postaju glumci.

"Oni samo dolaze i odlaze" (2017., 20') pak prati jutarnja događanja na Bačvicama u Splitu. Rano u zoru, prije izlaska sunca, plaža postaje mjesto neobičnog sraza. Iz obližnjih klubova i kafića, preko plaže, na putu kući, prolaze brojne grupice mladih ljudi. U isto vrijeme, na plažu počinju dolaziti stariji… samo šeću, prolaze…dolaze i odlaze.

Redatelj ovih filmova, Boris Poljak, od 1991. radi kao profesionalni kamerman i snimatelj. Snimio je više od pedeset kratkometražnih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, tri igrana filma i više od dvjesto reklamnih spotova za koje je nagrađen na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima. Njegov "Autofocus" osvojio je brojne nagrade na međunarodnim festivalima, uključujući Grand Prix na festivalu u Karlovym Varyma.

Slučajno kino projekt je Udruge LFF kojim od 2015. zaboravljene ili nepopularne javne prostore Rijeke nastoji pretvoriti u pozornice za filmske projekcije, pokušavajući istovremeno filmskim programom odgovoriti na probleme ili specifičnosti prostora. Program podržava Grad Rijeka, a filmove Borisa Poljaka za prikazivanje je ustupio Hrvatski filmski savez.

Naslovna fotografija: "Oni samo dolaze i odlaze"