Switch to English

Pssst! Donosimo dvije "slučajne" projekcije u ovom tjednu

05.08.2018 18:31

Slučajne projekcije po Rijeci idu dalje. Ovaj tjedan donosimo čak dvije. Prva će se održati u utorak, 7. kolovoza, u Cukarikafeu, a druga u četvrtak, 9. kolovoza, u Prasowskom. U utorak gledamo filmove "Lovačka sreća", "All Good Things" i "Mama, zašto plačeš" nastale na Restartovoj Školi dokumentarnog filma, a u četvrtak nagrađivani "Moj život bez zraka". Ulaz na projekcije, koje počinju u 21 sat, je slobodan.

Svake godine Restartova Škola dokumentarnog filma iznjedri odlične dokse i u svijet dokumentarnog filma uvede nove autore. U 2017. godini Maja Alibegović uvela nas je u lovački svijet u "Lovačkoj sreći", Jasmina Beširević u filmu "All Good Things" prikazuje netipičan odnos muškarca i žene koji su u vezi 36 godina a nikad nisu živjeli zajedno, dok se Vladimira Spindler u "Mama, zašto plačeš" skroz razgolitila te snimila vlastitu borbu s depresijom. Ne zaboravimo napomenuti da su do 1. rujna otvoreni upisi u Restartovu Školu dokumentarnog filma.

Ovo nije prvo slučajno kino u Prasowskom. Već smo se tamo družili prošlih godina. Ovaj put, donosimo film Bojane Burnać koja pratii svjetskog rekordera u ronjenju na dah Gorana Čolaka. Film je prikazan na brojnim festivalima, a na DokuFestu u Prizrenu dobio je nagradu za najbolji balkanski debitantski film.

Filmove nismo slučajno odabrali. Radi se o recentnim hrvatskim dokumentarcima, a na prošlogodišnjem LFF-u prikazali smo ih sve osim "Mama, zašto plačeš". Ovime se zagrijavamo za 16. LFF koji će se ove godine održati od 20. do 24. kolovoza na Ljetnoj pozornici Opatija.

Program "Slučajno kino" financijski podržava Grad Rijeka.