Switch to English

Plovimo na Cres

28.08.2018 13:22

Završilo je 16. izdanje Liburnia Film Festivala, a mi već jurimo na Cres kako bi tamošnjem stanovništvu i gostima prikazali najbolje od hrvatske dokumentaristike. Stižemo već sutra, u srijedu 29. kolovoza, u 20:30 sati u CineCres (Ljetno kino Cres) s tri filma: BLINK (najbolji film 15. LFF-a),  Buffet Željezara (nagrada za najbolju režiju) i Tvornica je naša! (nagrada publike i posebno priznanje žirija 15. LFF-a).

„BLINK“ je priča o braći, shizofreniji i institucijama koju je ispričao Jakov Labrović. Kratkometražni dokumentarni film „Blink“ splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100 četvrti je projekt u seriji umjetničkih produkcija koje se tematski bave shizofrenijom i prvi u formi filma.

U filmu „Buffet Željezara“ Goran Dević prati posljednje čakule prije zatvaranje lokalne birtije. Erna i Dževad vlasnici su buffeta na autobusnoj stanici kod ulaza u nekoć jednu od većih željezara istočne Europe. Iz opservacijskom tehnikom snimljenih „birtijskih razgovora“ zadnjih tjedan dana buffeta pred zatvaranje, izbija nova utopija bivših socijalističkih trudbenika: kako se dočepati Njemačke, jedinog preostalog raja na zemlji.

„Tvornica je naša“Vedrane Pribačić, kako i naslov daje naslutiti, bavi se radničkom borbom.

Ulaz na projekcije je slobodan.

Program "Liburnia uplovljava" realizira se u suradnji s mrežom Clubture, a podupiru ga Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklada "Kultura nova", Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz projekt Centri znanja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Primorsko-goranska županija.