Switch to English

Ožujak: mjesec za ljubavne doku-lekcije

03.03.2017 11:59

Liburnia Film Festival i riječki River pub u ožujku nastavljaju s filmskim ponedjeljcima te pozivaju na četiri dokumentarne lekcije o ljubavi. Svakog ponedjeljka u mjesecu, od 6. do 27. ožujka, dokumentarni hitovi s prethodnih izdanja Liburnia Film Festivala provest će nas kroz osnove: od pojašnjenja „tehničkih“ preduvjeta za ljubav („Selo bez žena“ Srđana Šarenca), preko općeprimjenjivih lekcija naučenih putem tuđih ljubavnih neuspjeha („Ljubavna odiseja“ Tatjane Božić) do uputa za stjecanje i zadržavanje partnera („Donžuani: oprostite gospodična“ Gorana Devića i „Gangster te voli“ Nebojše Slijepčevića).

Prvi film u ciklusu, Selo bez žena (2010, 81', na rasporedu je 6.3.) na 9. je Liburnia Film Festivalu osvojio nagradu publike, a odonda je prikazan na nizu međunarodnih festivala te je nagrade osvajao u Francuskoj, Bjelorusiji, Španjolskoj, Estoniji, Slovačkoj, Rumunjskoj i Nizozemskoj. Redatelj prati Dragana, Zorana i Rodoljuba Jankovića, braću iz Zabrđa, sela u južnoj Srbiji u kojem - nema žena. Ako mladići ostanu neženje, selo će doslovce nestati, pa u potragu za družicama kreću u susjednu Albaniju gdje su „svi“ muškarci na radu u Grčkoj a žene u selima žive u sličnim uvjetima kao i trojica braće: nema tekuće vode, telefona, ni ramena na koje se mogu osloniti.

U Ljubavnoj odiseji (2014, 83', na rasporedu je 13.3.) redateljica Tatjana Božić kameru je okrenula prema sebi. Ponovno je pronašla ljubav svog života no stvari su opet zaprijete da će krenuti krivo, pa autorica odlučuje posjetiti petoricu svojih bivših ljubavi te ih pitati - zašto se svaka njezina veza sunovrati? Film je na LFF-u 2014. godine nagrađen za najbolju režiju i montažu a među međunarodne festivalske uspjehe pribraja posebno priznanje na Sarajevo Film Festivalu, Zlatno tele za najbolju montažu Nizozemskog filmskog festivala, posebno priznanje na Filmskom festivalu LET'S CEE, zlatne medalje za scenarij i produkciju u Beogradu te posebno priznanje žirija u regionalnoj konkurenciji UnderhillFesta u Podgorici.

Donžuani: oprostite gospodična(2010, 42', na rasporedu je 20.3.) redatelja Gorana Devića prati neobičnu radionicu čiji je cilj naučiti sudionike vrlo temeljnoj vještini – kako zavesti ženu i odvesti ju u krevet. Dokumentarac prati promjene, strahove, male uspjehe i velike nesporazume dvanaest sudionika radionice, različitih ljudi kojima je zajedničko jedino to što su se našli u školskim klupama u zagrebačkom hotelu Sheraton kako bi naučili zavesti djevojku s Balkana.

Posljednji film u ciklusu dokumentarni je hit redatelja Nebojše Slijepčevića, Gangster te voli (2013, 80', na rasporedu je 27.3.). Nedjeljko Babić aka Gangster, bračni je posrednik. Za razliku od suvremenih bračnih posrednika, Gangster vjeruje u osobni kontakt: svakog svojeg klijenta upoznaje osobno kako bi ga procijenio i dao mu neke korisne savjete. Kada se Gangsteru za pomoć u pronalaženju muža obrati 35-godišnja Bugarka Maja, saznat ćemo koliko je teško momke iz Imotske krajine uvjeriti da ožene samohranu majku i još k tome strankinju. I „Gangster“ je požnjeo niz nagrada na svjetskim festivalima, poput nagrade za najbolji dugometražni dokumentarac na SEEfestu – Festivalu jugoistočnoeuropskog filma u Los Angelesu, nagrade za najbolji dokumentarni film u Innsbrucku, posebnog priznanja žirija za originalan film u Bruxellesu ili nagrade publike na ZagrebDoxu.

Sve projekcije počinju u 21 sat a ulaz je besplatan!