Switch to English

Liburnia uplovljava na Drenovu

08.09.2020 11:18

Liburnia Film Festival, nakon netom završenog 18. izdanja u Opatiji, ponovno "uplovljava" u riječki kvart Drenova i u suradnji s Društvom štovatelja baštine "Bez granica" i u sklopu programa 27 susjedstava Rijeka 2020 - Dnevni boravak susjedstva Drenova - Ljetno kino na Drenovi, na veliko platno pod drenovskim zvijezdama donosi nekoliko odličnih recentnih hrvatskih dokumentaraca!

U petak 11. rujna u 20 sati bit će prikazan film Tomislava Žaje "Ivanova igra", film o naprasno prekinutoj karijeri i životu nogometaša Ivana Gudelja, koji se uspio izdići iznad teške bolesti i nevolja koje su ga snašle, te preokrenuti rezultat u već izgubljenoj životnoj utakmici. Po toj upornosti i srčanosti postao je nadaleko poznat i cijenjen, kako od vlastitih suigrača i navijača, tako i od svojih nekadašnjih suparnika, koji su mu postali prijatelji…

Idućeg petka, 18. rujna na istom mjestu u isto vrijeme, gledat ćemo tri kratkometražna hrvatska dokumentarca: "Jabuka, tri dvopeka, jogurt" redateljice Anite Čeko, "Moj Svemir" redateljice Yuliye Molina i "Program tvog kompjutera" redateljice Inese Antić.

Jedna jabuka, tri dvopeka i jogurt zajedno s atletskom stazom u zapisima starih tinejdžerskih dnevnika vraćaju autoricu na osjetljiva mjesta.

"Moj Svemir" prati kompliciran odnos između majke ruske imigrantice i njezine kćeri, feminističke ulične umjetnice.
Nastja je tridesetdvogodišnja umjetnica iz Hrvatske, koja je poznata po muralima vaginalno-cvjetnih motiva na ulicama Zagreba. Njezina majka Galja radi kao turistički vodič za grupe ruskog govornog područja i ne odobrava način života svoje kćeri. Obje imaju mnogo više zajedničkog nego što bih to sebi željele priznati.

Sugestivni uzdasi pjevačice Marine Perazić i pulsirajući elektro pop kompozitora Davora Tolja u hitu "Program tvog kompjutera" sastava Denis & Denis bili su višestruki presedan na jugoslavenskoj glazbenoj sceni 80-ih godina – otvorena seksualnost androgine zvijezde i glazba rađena na u to vrijeme revolucionarnim kompjuterima generirali su brojne obožavatelje i lovorike s vrhova top lista. Gotovo četiri desetljeća kasnije, kultna pjesma živi još jedan paralelni slavni život među studentima zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), ali i u široj programerskoj zajednici. Naime, oni već na prve taktove pjesme, ujedno i himne FER-a, kolektivno započinju performans nespojiv sa stereotipom sramežljivosti koji ih prati.

Ulaz na projekcije je besplatan. Najavljena događanja organizirana su uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

Program Liburnia uplovljava podržavaju Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada "Kultura nova" kroz program razvoja organizacije "Dekodiramo stvarnost".