Switch to English

Liburnia uplovljava: TUSTA u Cresu!

18.06.2020 14:19

Biografski dokumentarac o najvećem frontmenu ex-Yu punk-rock scene, frontmenu KUD Idijota, stiže u Cres! 

Turneja pobjedničkih filmova Liburnia Film Festivala, Liburnia uplovljava, prvu ljetnu luku nalazi u Cresu gdje će 25.6. u 21:30 u ljetnom kinu CineCres biti prikazan film koji je punio hrvatska kina 2019. godine a na LFF-u osvojio publiku.

Dugometražni dokumentarac TUSTA približava nas životu Branka Črnca Tuste, frontmana legendarnog punk-rock banda KUD Idijoti iz Pule.
Kroz arhivske materijale i intervjue s gitaristom Sašom Milovanovićem Verudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, bubnjarem Diegom Bosuscom Pticom, te kolegama i suvremenicima, kao što su izdavač njihovih prvih albuma Boris Furlan, glazbeni kritičari Petar Janjatović i Dragan Kremer, glazbenici Zoran Predin, Damir Urban i Sejo Sexon, prvi dio filma govori o neočekivanom proboju i meteorskom usponu pulskog sastava.
Drugi čin ove specifične rock and roll priče posvećen je ograničenom djelovanju benda i zabranama koje su doživljavali uslijed rata i nacionalističkog ozračja u Hrvatskoj. Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ, na danas legendarnom koncertu u beogradskoj Hali sportova 2000. godine.
Konačno, u finalnom segmentu filma, redatelj Andrej Korovljev fokusira se na posljednje godine i prerani kraj Tustinog života kroz dirljiva svjedočenja članova obitelji i prijatelja, gdje otkrivamo njegovu manje poznatu, intimnu, ljudsku dimenziju bez koje ne bi mogao steći takav društveni značaj.
ULAZ BESPLATAN!
Program podržavaju Zaklada Kultura nova (program razvoja organizacije “Seciramo/dekodiramo stvarnost”), Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski audiovizualni centar i Primorsko-goranska županija

Video:

$item.name|wash()