Switch to English

Kreće Film u kvartu, novi program na Kozali!

17.09.2020 13:53

Od ovog vikenda, subote 19. rujna, velika dvorana Mjesnog odbora Kozala (Volčićev trg 2), postaje mjesto na kojem se aktivno gledaju filmovi, o njima se razgovara i uči, stvara se aktivna filmska zajednica i grade temelji kvartovskog filmskog kluba!

Inicijativa za kvart u sklopu Civilnih inicijativa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i uz potporu Udruge Liburnia Film Festival i Ritma podzemlja započinje s projektom Film u kvartu koji do polovice studenog postavlja osnove novog, kulturnog i filmskog života prostora Mjesnog odbora Kozala, pod motom LODIS: lokalno, održivo, dostupno, izvedivo, suradnički.

Namjera je organizatora prvenstveno filmskim programom povezati susjede Kozale, informirati ih i aktivirati kako bi sami bili osposobljeni kreirati kulturne sadržaje u svom kvartu, povezati se s ostalim dionicima javnog života kvarta kao što su udruge, civilne inicijative, lokalna administracija (mjesni odbor), škola i vrtić te projektni tim umrežiti s relevantnim gradskim i nacionalnim kulturnim ustanovama.

Planirani prikazivački program sastoji se od dokumentarnih filmova lokalnih autora i autorica te razgovora i edukacija o organizaciji projekcija, zatim od programa animiranih filmova namijenjenih najmlađima te od nekoliko klasičnih igranih filmova za sve generacije. Projekcije će pratiti i glazbeni program, čime će se sadržajno zaokružiti nova kulturna priča u kvartu.

Stanovnici Kozale i njihovi prijatelji već su ove subote, od 19:30, pozvani na prvo događanje Filma u kvartu i prvi filmski susret pri kojem će se gledati dokumentarac "Pijana ulica" riječkog redatelja Marina Lukanovića iz 2017. godine, priča o Jedrarskoj - maloj, neuglednoj i neprimjetnoj ulici u strogom centru Rijeke u kojoj se okupljaju odvjetnici, ribari, kulturnjaci, stari Fiumani, alkoholičari i djeca, zbog čega ona predstavlja sukus prikrivenog mediteranskog duha Rijeke, žive energije, jakih emocija i velikih kontrasta sabijenih u uskom prostoru iz nekih drugih vremena. Projekciju će pratiti razgovor i glazbeni jam session s filmskom glazbom na repertoaru.

Sljedeće je druženje zakazano za četvrtak 24. 9. uz također riječki dokumentarac "Bosanoga (sasvim slučajna smrt)" redateljice Morane Komljenović iz 2011. nakon kojeg će s okupljenima svoja redateljska i producentska iskustva podijeliti Marin Lukanović. U četvrtak 1. listopada na programu je dokumentarac "Teatar Chaplin - tragikomedija u četiri čina" redatelja Zorana Kreme uz razgovor s redateljem, dok 8. listopada publika i zajednica okupljena kroz prethodne projekcije sama organizira projekciju po svom izboru.

Nakon ovog u potpunosti sudioničkog dijela programa, Film u kvartu 15. listopada nastavlja se serijalom animiranih filmova „Baltazar” o najpoznatijem hrvatskom izumitelju. 24. listopada bit će prikazan „Stranac” Orsona Wellesa, predavanje će održati filmolog Boris Ružić a najavljen je i popratni glazbeni program old times jam. 30. listopada na rasporedu je Animirana početnica uz animirane filmove „Surogat” i „Mali leteći medvjedići”, 7. studenog gledat će se „Zbogom oružje” a za posljednju projekciju, 14. studenog, priprema se program Best of LODIS koji priprema MO Škurinjska draga, i blues jam session.

Projekcije i druženja organizirana su u skladu s epidemiološkim preporukama pa se publiku poziva na poštivanje distance, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru te pojačanu higijenu ruku.

Projekcije će se uvijek održavati u velikoj dvorani MO Kozala, u 19:30 i uz besplatan ulaz.