Switch to English

Danas gledamo jednu svjetsku i jednu hrvatsku premijeru

22.08.2018 11:11

Večeras gledamo šest filmova u glavnom programu na maloj Ljetnoj pozornici Opatija, od čega jednu svjetsku („Zabava“, Bojan Mrđenović) i jednu hrvatsku premijeru („90 sekundi u Sjevernoj Koreji“). 

Popratni program LFF-a u 18 sati otvorit će "Odgođena revolucija", film Vlatke Vorkapić koji nudi prikaz stanja u našem društvu od ratne '91. do danas. Tijekom filma pratimo prvu privatizaciju – onu tvornice Gavrilović, ali i događaje oko tvrtke Kamensko koja je ugašena 2010. godine, te postajemo svjesni koliko su provedbe promjena teške u našem okruženju. Nakon filma slijedi rasprava s redateljicom i producenticom filma koju će moderirati Boris Ružić, teoretičar medija i filma te ovogodišnji član žirija.

Kao i svake večeri, u 20:30, na maloj Ljetnoj pozornici započinje glavni program treće večeri ovogodišnjeg LFF-a, koji će otvoriti film Lovre Mrđana, studenta režije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, "Patrola Uran". On je otišao na zimovanje sa zagrebačkim izviđačkim odredom i zabilježio kako se slažu kada su suočeni sa strogim pravilima, ali i odrastanjem.

Bojan Mrđenović autor je filma "Zabava" koji na 16. LFF-u ima svoju svjetsku premijeru. Film nas vodi u Novalju na otoku Pagu na najpoznatiju hrvatsku partijanersku destinaciju – plažu Zrće. Tamo Mrđenović, inače fotograf, dokumentira trenutke kolektivne euforije koja otvara ulaz u paralelnu dimenziju.

"Pusti, Dobre pusti", film Vlatke Vorkapić, mediteranska je komedija o brodovima vodonoscima i njihovoj posadi o kojoj ovise gotovo svi hrvatski otoci. Samo 9 hrvatskih otoka ima vodu pogodnu za piće! Na tom putu susreću se s mnogim problemima, neprestanom borbom protiv birokracije i 'pametnih' turista. 

Hrvatsku premijeru će danas imati "90 sekundi u Sjevernoj Koreji", film Ranka Paukovića. On je tijekom svojega boravka u Sjevernoj Koreji potajno zabilježio scene iz svakodnevnog života ove "mitske" zemlje. Njegov pothvat je bio vrlo hrabar, s obzirom na činjenicu da je to strogo zabranjeno.

Zajednički je snimateljski projekt u kojemu je sudjelovalo 62 direktora fotografije iz 70 zemalja, donosi nam Boris Mitić s filmom "Slatko od Ništa". On i njegovi kolege iz cijelog svijeta krenuli su u potragu za apsolutno Ničime. Glazbu za film skladaju Pascal Comelade i Tiger Lilllies, a glas Ničega, koje nam se sve vrijeme obraća u stihu, snima Iggy Pop.