Switch to English

Dan ispunjen edukativnim i razgovornim programom, a večer u znaku starih i novih snaga domaće dokumentarne produkcije

21.08.2017 21:53

Drugi dan Liburnia Film Festivala donosi filmske naslove nekih znanih i nagrađivanih autora, ali i one mladih snaga koji se bave temama politike te radničkih i ljudskih prava. Očekuje nas cjelovečernji filmski program u konkurenciji, podijeljen u dva dijela.

Prvi dio večeri s početkom u 20.30 sati započinje hrvatskom premijerom filma “Dom” Zdenka Jurilja, koji je nedavno dobio posebno priznanje 23. Sarajevo Film Festivala, a prati potresne i emotivne situacije usred deložacija hrvatskih obitelji iz njihovih domova. Slijedi tematski slična, ali ipak priča s pozitivnim ishodom, a to je dokumentarac Vedrane Pribačić "Tvornica je naša!" koji bilježi arhivske materijale i sjećanja radnika tvornice ITAS iz Ivanca o njihovom sprječavanju privatizacijske pljačke tvornice i uspostavljanju, za Hrvatsku jedinstvenog primjera, radničkog dioničarstva.

Drugi dio festivalske večeri od 22.45 sati rezerviran je za četiri dokumentarna “kratkiša”.  Debitant Anton Mezulić u svom prvijencu, filmu "Uzdanica", portretira mladog „nabrijanog“ političara, Jakov Labrović u “Blinku” donosi nam skrivene bolničke kadrove svog brata oboljelog od šizofrenije, i tako prikazuje do koje su ga mjere lijekovi i bolničke ustanove promijenile, a nagrađivani „Oni samo dolaze i odlaze“ Borisa Poljaka, svojevrsno je zaključenje trilogije uz „Splitski akvarel“ i „Autofocus“. Filmska večer završava uz „Simpl“ Silvestra Kolbasa koji nam prikazuje neke nove vizure Zagreba kroz rad grafitera.

U dnevnom programu održavaju se čak tri edukativne radionice; “Prvi put snimam” za filmske amatere, “Filmska početnica - Slikoslijed“ za one najmlađe te “Razmišljaj filmom” - radionica socijalno-angažiranog filma za srednjoškolce. Od drugog dana u podne kreće svakodnevno i “Kava s autorom” koju će voditi filmski kritičar Vladan Petković (Caffe bar Eugenian).

U razgovornom programu popodne je rezervirano za tribinu “Audiovizualni sektor u PGŽ-u uz predstavljanje Kvarnerske filmske komisije” (Villa Antonio u 17 h) na kojoj će sudjelovati Slobodanka Mišković (Art-kino), Liberta Mišan (Kvarnerska filmska komisija), Aleksandra Vinkerlić (Istarska filmska komisija), Marin Lukanović (producent, Filmaktiv) i  Nina Majcan Šprajc (filmska djelatnica).

Drugi dan festivala završit će se uz druženje na after partyju u festivalskom corneru Caffe baru Eugenian.