Switch to English

Organizatori Liburnia Film Festivala pozivaju autore i producente dokumentarnih filmova iz Hrvatske da prijave svoje filmove na natječaj za sudjelovanje u programu 19. Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma koji će se održati od 23. do 27. kolovoza 2021. godine u Opatiji. 

Prihvatljivi su svi dokumentarni filmovi završeni u 2020. ili 2021. godini bez obzira na trajanje i tehniku snimanja, a nastali su u hrvatskoj produkciji ili koprodukciji. Filmovi u hrvatskoj koprodukciji bit će prihvaćeni samo ako je Hrvatska najkasnije druga produkcijska zemlja u nizu.

Rujansko Slučajno kino, site-specifična projekcija dokumentarnih filmova na neobičnim gradskim lokacijama, smješta se u prostore bivše tvornice papira Hartera i prikazuje dva dokumentarca posvećena bićima koja nas gledaju "s visoka" , koja su za naše živote važna a nerijetko ljudskim djelovanjem bivaju dovedena ozbiljno ugrožena: pticama i pčelama.

Netom nakon završetka 18. izdanja Liburnia Film Festivala, pobjednički filmovi ovog najstarijeg festivala dokumentarnog filma u Hrvatskoj stižu na pozornicu ljetnog kina Tvrđave Barone, i to na samo finale ovogodišnjeg izdanja filmskog programa Tvrđave kulture Srijedom po svijetu, 2. rujna s početkom u 20:30 sati.

Film Porvenir, o istoimenom gradiću koji su osnovali hrvatski migranti, vizualne umjetnice Renate Poljak, žiri 18. Liburnia Film Festivala je nagradio nagradom za najbolji film, najbolju kameru  i najbolji dizajn zvuka. Publika je kao svog favorita istakla film Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu(Antitalent,Tramal Film, Transmedia Production, HRT, RTV Slovenija, 2020.) Tomislava Jelinčića dodijelivši mu ocjenu 4,75.

Danas ćemo saznati tko su najbolji autori ovogodišnjeg, punoljetnog Liburnia Film Festivala. Proglašenje pobjednika zakazano je za 22:15 na maloj Ljetnoj pozornici. U večerašnjem programu gledamo dva filma - Mađarska 2018. i Dnevnik Diane Budisavljević. Dana Budisavljević u 18 sati u Vili Antonio drži case study o filmu Dnevnik Diane Budisavljević.